Igen sok emberben, aki nagy mennyiségű cukrot fogyaszt, magas a vér trigliceridszintje. A triglicerid is zsír, amely vélhetően részt vesz a verőereket elzáró lemezkék kialakításában. Az erre vonatkozó, világszerte összegyűjtött bizonyítékok azonban – mint ahogy az már lenni szokott, különösen az ilyen összetett kérdésekben – nem egyértelműek. A britek közül, akik körülbelül 125 gramm finomított cukrot vagy még ennél is többet fogyasztanak naponta, ötször annyian szenvednek el szívrohamot, mint azok, akiknek napi fogyasztása nem haladja meg a 60 grammot. Ennek ellenére olyan országokban, mint Hondorus vagy Costa Rica, ahol a cukorfogyasztás igen nagy mértékű, a szívkoszorúér – betegség előfordulása igen ritka.
A koszorúér – megbetegedés megelőzésére ajánlott étrend a szokásosnál kevesebb zsírt, tejterméket, édességet, sót tartalmaz, és több zöldségfélét, gyümölcsöt, teljes gabonaszemeket, csirkét, halat. Az egészséges étrendben az energia 15 % - ának fehérjéből, 50 % -ának szénhidrátból kell származnia, és cska 35 % származhat zsírokból. |