A gyümölcsök, zöldségek sokféle immunerõsítõ anyagot tartalmaznak, jó erre télen is gondolni, amikor különösen fontos, hogy milyen forrásból szerezzük be a szükséges vitaminokat. A Délkelet-Ázsiából, Kína déli területeirõl származó citrusfélék szerepe ilyenkor megnõ. A bennük lévõ C-vitaminnak még vírusellenes hatása is van.
Egyetlen narancs, grapefruit, citrom fedezi egy ember napi C-vitamin-szükségletét (50-70 mg). A C-vitaminon kívül a citrusfélék tartalmaznak még mindenféle B-vitamint (kivéve a B12-t), E-vitamint (az érett gyümölcs persze), folsavat (mely segíti a vérképzést, a növekedést). Viszonylag magas bennük a csont, fogazat számára előnyös kalcium mennyisége, a magnéziumtartalom (ez a szív, az izomzat számára előnyös) és a szeléntartalom (ez a nyomelem, többek között, az immunrendszert működteti).
A C-vitamin fontosságára az emberek figyelmét a múltban hiánybetegsége - a hosszú tengeri hajóutak során fellépett -, a skorbut irányította. Amikor James Cook elsőként vitt a rakománnyal citromot és C-vitaminban gazdag savanyú káposztát magával, az évekig tartó világ körüli utak alatt el tudták kerülni a vérzéssel, fogínygyulladással, a fogak elvesztésével járó skorbutot (Cook kapitányék készítették el a csendes-óceáni térség térképét).
A citrusfélék segítenek megelőzni a náthát, köhögést, influenzát. A C-vitamin a sejtműködés motorja, növeli az életerőt, élénkíti, aktiválja a mirigyek működését, jó a fogyókúrázóknak is. Megjegyzendő, a természetes C-vitamin a tablettánál hatásosabb, mivel például a citrusfélékben is bio-flavonoidokkal együtt fordul elő, ezek jelenlétében hatása fokozottabb és tartósabb. Antioxidáns hatásuk révén a rák, a szívbetegségek ellen is védelmet nyújtanak, s nem elhanyagolható szempont, hogy a noradrenalin és a béta-endorfin (az ún. boldogság és szerencse) hormonok képzése is csak C-vitamin segítségével lehetséges.
A citrusfélékről tehát elmondható: erősítik az immunrendszert, serkentik a vérképzést, a sejtanyagcserét, vitalitást, segítik a koncentrálást, "élesítik" az elmét, erősítik a kötőszöveteket, segítséget jelentenek a fogíny-, orrvérzés ellen, megelőzik a fertőzéseket, hatásuk stabilizálja a bélflórát, segít a rák megelőzésében, hasznos a vénák betegségeinél, a fogyókúránál is.
népszabadság online,
dr. György Károlyné |