A legjabb tudomnyos bizonytkok szerint a csokoldevs segti az egszsges szv s vrkerings megrzst.
Carl Keen, a kaliforniai egyetem munkatrsa egy Edinburgh-ben zajl tudomnyos konferencia rsztvevi el trta kutatsainak eredmnyt a csokold alapanyagul szolgl kakababban tallhat flavonoidok jtkony hatsrl. Az amerikai tpllkozsi szakember szerint a flavonoidokban gazdag csokold rendszeres fogyasztsnak pozitv hatsa van a vrkeringsre s cskkenti a vrrgk kialakulsnak veszlyt. Hatsa hasonl, mint az alacsony adagban szedett aszpirin, amelyet emberek milliinak ajnlanak orvosok a szvroham kockzatnak cskkentsre. Br a flavonoidok megtallhatk minden gymlcsben, zldsgben, a kakabab klnsen gazdagon tartalmazza ezt a fontos hatanyagot - idztk a keddi brit lapok az amerikai szakembert.
Keen vlemnye szerint a csokold vralvads cskkent kpessgt jl lehetne hasznostani a hossz tv replsek sorn gyakorta fellp, gynevezett turistaosztly-szindrma, azaz a mlyvns trombzis kialakulsnak megelzsre. Arra biztatta a lgitrsasgokat, hogy knljanak fekete csokoldt, illetve kakat tartalmaz dessgeket utasaiknak.
A csokold jtkony hatsnak hrre brit szakemberek azonban vtak a kzkedvelt dessg tlzott fogyasztstl s arra figyelmeztettek, hogy a cukorban s zsrokban gazdag csokold nem helyettestheti a rendszeres gymlcs-s zldsgevst.
(MTI)
Harmonet |