Gyakran mondják, hogy a koszorúér – betegség kialakulása többtényezős folyamat. Családok kórtörténetét, étkezési szokásait és szociális helyzetét magukba foglaló, gondos tanulmányok alapján sokerült meghatározni azokat a kockázati tényezőket (rizikófaktorokat), amelyek növelik az egyes ember esélyét arra, hogy a betegség feltételei kialakuljanak a szervezetében. Bizonyos kockázati tényezőket (például nem, életkor, szívbetegségek előfordulása vagy cukorbetegség előfordulása a család kórtörténetében) nem lehet megváltoztatni, hacsak nem követjük az orvosi álbölcsességet: „válasszuk meg jól szüleinket”. A többi kockázati tényező módosítására azonban van lehetőségünk; ilyen a dohányzás, a koleszterin és néhány más zsír nagy koncentrációja a vérben, magas vérnyomás, elhízás, mozgáshiány, bizonyos típusú stresszhatások, túlzott cukor- vagy alkolholfogyazstás és néhány személyiségi jelleg.
Mindenki javíthatja a helyzetét és így csökkentheti a koszorúérbetegség és a szívroham kockázatát.
Az alapvető jó tanácsok a következők: ne dohányozzon, mozogjon rendszeresen, próbáljon élénk és egészséges maradni, ne hízzon el, fogyasszon kevesebb állati zsírt tartalmazó ételt és késedelem nélkül kezeltesse magas vérnyomását.
|